Het PAC-symposium
Stichting PAC is de drijvende kracht achter het jaarlijkse PAC-Symposium. De stichting werd in 1991 opgericht door de organiserende verenigingen Proton, ACD en CDL. later sloot ook de VCSVU zich aan.
Het PAC-Symposium zelf is een uniek evenement georganiseerd door en voor scheikundestudenten. Het is het grootste symposium in zijn soort in Nederland. Jaarlijks wisselt de locatie van het Symposium tussen de steden van de vier organiserende studieverenigingen. Dit jaar vindt het symposium plaats aan de Universiteit Utrecht.
Maak kennis met de studieverenigingen:
Sinds 14 juli 1986 is de Utrechtse Chemische Studentenvereniging "PROTON" de studentenvereniging voor scheikundestudenten aan de Universiteit Utrecht. De vereniging is ontstaan uit twee afzonderlijke groepen: de ene organiseerde boekenmarkten en feesten en de andere gaf de "Chemograaph" uit, een tijdschrift dat studenten en medewerkers op de hoogte hield van ontwikkelingen binnen de toenmalige subfaculteit Scheikunde. Op aandringen van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Scheikunde (KNCV) stelde de subfaculteit voor om deze initiatieven samen te voegen tot één studentenvereniging, de U.S.S. Proton.
Vandaag de dag floreert Proton met sterke banden met de universiteit. Het orkestreert grotendeels de oriëntatie van de studie en draagt actief bij aan outreach voor middelbare scholieren.
Met ongeveer 800 leden zijn bijna alle studenten Scheikunde en Moleculaire Levenswetenschappen aan de Universiteit Utrecht lid van Proton, en de meerderheid neemt deel aan onze activiteiten. De afgelopen jaren is het aantal scheikundestudenten gegroeid en daarmee ook het aantal commissieleden, die steeds meer activiteiten organiseren voor een breed studentenpubliek.
Voor meer informatie kun je terecht op de website van U.S.S. Proton.
Het Amsterdams Chemisch Dispuut (ACD) is de studievereniging voor scheikundestudenten en scheikundemasterstudenten in Amsterdam. Het werd opgericht op 7 november 1945. Oorspronkelijk gevestigd op het Roeterseiland, verhuisde het ACD in 2010 met de verhuizing van de bètafaculteiten naar het Science Park. Sinds 2016 zijn zowel de bachelor- als de masteropleiding Scheikunde joint degree, aangeboden door zowel de Universiteit van Amsterdam (UvA) als de Vrije Universiteit (VU).
Met ruim 500 leden, waaronder zestien Ereleden en achttien Leden van Verdienste, ondersteunt het ACD studenten van zowel de UvA als de VU met een scala aan activiteiten en diensten, van educatieve evenementen zoals symposia en lezingen tot gezellige bijeenkomsten zoals maandelijkse evenementen en feesten.
Het ACD bestaat uit verschillende commissies en biedt een scala aan evenementen en diensten, open voor deelname door alle leden.
Voor meer informatie kunt je een kijkje nemen op de website van ACD.
Het CDL is de studievereniging voor de studenten van de Bachelor Molecular Science & Technology (MST) aan de Universiteit Leiden en de TU Delft en de Master Chemistry aan de Universiteit Leiden. Deze studievereniging is opgericht op 20 mei 1926. In 2023 telde de vereniging circa 800 leden en 6 ereleden. Jaarlijks organiseert de CDL een veelheid aan activiteiten zoals de labjas-pasdag, excursies, gastcolleges, feesten, borrels en studiereizen. Al deze activiteiten zorgen voor een hechte band tussen onze leden en helpen bij de arbeidsoriëntatie in de chemische sector. Bovendien hebben eerstejaarsstudenten extra activiteiten speciaal voor hen.
Voor meer informatie kunt je een kijkje nemen op de CDL-website.
De VCSVU is opgericht in 1964. Waar de vereniging aanvankelijk scheikundestudenten ondersteunde, richt de vereniging zich nu vooral op studenten farmaceutische wetenschappen aan de VU. Deze verschuiving vond plaats in 2014 toen scheikundestudenten hun aansluiting bij ACD verlegden. De VCSVU organiseert veel activiteiten waar zowel leden als niet-leden aan kunnen deelnemen. Ze hebben lezingen, excursies en leuke activiteiten zoals het kerstdiner en natuurlijk de borrels die worden georganiseerd.
Voor meer informatie kunt je een kijkje nemen op de VCSVU website.